Μύθος 1ος: Δεν κινδυνεύω να πάθω καρκίνο παχέος εντέρου
Στην Ελλάδα, ο καρκίνος παχέος εντέρου προσβάλλει 25 στους 100.000 άνδρες και 17 στις 100.000 γυναίκες. Είναι ο 4ος συχνότερος καρκίνος στους Έλληνες άνδρες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και της ουροδόχου κύστεως) και ο 2ος συχνότερος καρκίνος στις Ελληνίδες (μετά τον καρκίνο του μαστού). Όλες οι Γαστρεντερολογικές Επιστημονικές Εταιρείες συνιστούν προληπτική κολονοσκόπηση και για τα δύο φύλα από την ηλικία των 45 ετών εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ούτε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου. Με την προληπτική κολονοσκόπηση θα ανευρεθούν και θα αφαιρεθούν τυχόν πολύποδες που στην πλειοψηφία τους θα εξελίσσονταν σε καρκίνο παχέος εντέρου. Η έγκαιρη αφαίρεση των πολυπόδων είναι η μόνη ουσιαστική πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.
Μύθος 2ος: Δεν έχω συμπτώματα, άρα δεν χρειάζεται να κάνω κολονοσκόπηση
Ο καρκίνος παχέος εντέρου ξεκινάει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ως πολύποδας που δεν προκαλεί συμπτώματα. Το σκεπτικό της προληπτικής κολονοσκόπησης είναι να αφαιρέσουμε τους πολύποδες έγκαιρα πριν εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου και εμφανισθούν συμπτώματα όπως απόφραξη του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους, μεταστάσεις στο συκώτι, τους πνεύμονες κλπ. Πολύποδες ανευρίσκονται στο 15% των γυναικών και στο 25% των ανδρών ηλικίας άνω των 45 ετών που υποβάλλονται σε προληπτική κολονοσκόπηση.
Μύθος 3ος: Η προετοιμασία του εντέρου με τα καθαρτικά είναι πολύ δύσκολη
Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει η εξέταση αν δεν καθαρίσει ικανοποιητικά το έντερο από τα κόπρανα. Όμως, υπάρχουν “tips and tricks” που βοηθάνε στην καλύτερη ανοχή της λήψης των καθαρτικών. Για παράδειγμα, μπορείτε να πιείτε το καθαρτικό με καλαμάκι για να μην σας ενοχλεί η οσμή όταν φέρετε κοντά στη μύτη σας το ποτήρι με το καθαρτικό. Στο παρακάτω βίντεο του peptiko.gr αναφέρονται όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για να πάρετε τα καθαρτικά με τη μικρότερη δυνατή δυσφορία. Υπάρχουν ένα σωρό tips που μπορείτε να εφαρμόσετε για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Μύθος 4ος: Η κολονοσκόπηση δεν έχει μεγάλη ακρίβεια
Η ακρίβεια της εξέτασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η εμπειρία του ενδοσκόπου, αν το έντερο είναι καθαρό από κόπρανα, αν τα ενδοσκοπικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας (high-definition) κλπ. Δεν επιλέγουμε να κάνουμε την κολονοσκόπηση μετά από τηλεφωνικό γκάλοπ πού θα βρούμε τη φθηνότερη τιμή της αγοράς, αλλά με το πού θα γίνει η εξέταση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και από το καλύτερα καταρτισμένο προσωπικό. Σίγουρα η εξέταση δεν είναι ακριβής στο 100%, σίγουρα υπάρχει περίπτωση να χαθεί κάποιος πολύποδας κατά τη διάρκεια της εξέτασης ακόμη και στα καλύτερα χέρια ακόμα και στα μεγαλύτερα ενδοσκοπικά κέντρα του κόσμου. Όμως θα πρέπει να επιλέξετε να κάνετε την εξέταση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και όχι με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Μύθος 5ος: Η κολονοσκόπηση πονάει
Εφόσον δεν σας χορηγηθεί επαρκής καταστολή πράγματι η κολονοσκόπηση πονάει επειδή ο ενδοσκόπος χορηγεί αέρα για να φουσκώσει το έντερο και να φανούν πλήρως τα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Όμως υπάρχει η δυνατότητα μέθης με μιδαζολάμη ή βαθιάς καταστολής με προποφόλη, και η εξέταση γίνεται εντελώς ανώδυνα σε ποσοστό άνω του 99%.
Μύθος 6ος: Η κολονοσκόπηση είναι επικίνδυνη και μπορεί να τρυπήσει το έντερο
Όταν η κολονοσκόπηση γίνει από καλό ενδοσκόπο, είναι εξαιρετικά ασφαλής. Ο κίνδυνος διάτρησης του εντέρου είναι μικρότερος από 1 στις 1000 κολονοσκοπήσεις και ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μικρότερος από 1% (σε περίπτωση αφαίρεσης πολύποδα).
Μύθος 7ος: Η κολονοσκόπηση είναι πανάκριβη εξέταση
Στις μέρες μας πράγματι οι περισσότεροι Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με την ανεργία και την οικονομική κρίση. Και είναι αλήθεια ότι η κολονοσκόπηση δεν είναι φθηνή εξέταση σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημα μιας μέσης Ελληνικής οικογένειας. Όμως πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του τα εξής:
- Με την προληπτική κολονοσκόπηση προλαμβάνεται ο καρκίνος παχέος εντέρου. Ένα χειρουργείο για καρκίνο παχέος εντέρου κοστίζει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 φορές περισσότερο από μια ενδοσκοπική αφαίρεση κάποιου πολύποδα. Χωρίς να υπολογίσουμε τις ημέρες νοσηλείας, τις χημειοθεραπείες, τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο παχέος εντέρου, την ψυχική ταλαιπωρία όλης της οικογένειας.
- Η προληπτική κολονοσκόπηση δεν είναι μια εξέταση που γίνεται κάθε μήνα. Δηλαδή το έξοδο για την εξέταση μπορεί να μπει στον οικογενειακό προϋπολογισμό του έτους και πολλές φορές η επόμενη κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη μετά από κάποια χρόνια. Εάν λοιπόν δείτε το έξοδο σε βάθος χρόνου και όχι στο “πόσα θα πρέπει να πληρώσω αύριο που θα κάνω την εξέταση”, θα δείτε ότι τα χρήματα τελικά δεν είναι πολλά.
- Όλοι μας υποστηρίζουμε και λέμε μεταξύ μας «Υγεία πάνω από όλα!». Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε την υγεία σε πρώτη προτεραιότητα και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, όπως ταξίδια, διακοπές, κινητά, laptop, διασκέδαση κλπ. Ο καθένας μπορεί να κάνει έναν πρόχειρο προϋπολογισμό για να δει τι ποσοστό του εισοδήματός του ξοδεύει για την υγεία του και σε ποια προτεραιότητα την έχει βάλει στην πραγματικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα καθημερινά του έξοδα. Σαφώς και ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ένα σημαντικό μέρος των εσόδων μας, αλλά αυτό είναι στα πλαίσια της γενικότερης μη ανταποδοτικότητας που έχουν οι φόροι και οι εισφορές στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα χρήματα που θα δαπανήσετε σε περίπτωση καρκίνου είναι πολλαπλάσια από όσα θα εξοικονομήσετε επιλέγοντας την πρόληψη.