Τι είναι ο σίδηρος και σε τι μορφές συναντάται;
Ο σίδηρος είναι ένα µέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σηµαντικές λειτουργίες, µε κύρια την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς μέσω των ερυθρών αιµοσφαιρίων. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό για τον οργανισμό μας, δηλαδή τον λαμβάνουμε από τα τρόφιµα.
Στα τρόφιμα ο σίδηρος συναντάται σε δύο μορφές: τον αιμικό (δισθενή) και τον μη αιμικό (τρισθενή) σίδηρο. Ο αιμικός ή ζωικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα και απορροφάται εύκολα από το σώμα μας, σε ποσοστό που φτάνει έως το 30%. Αντίθετα, ο μη αιμικός ή φυτικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα, και απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό, περίπου 5-8%. Ο οργανισμός μας πρέπει να μετατρέψει στον τρισθενή σίδηρο σε δισθενή προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφησή του. Η μετατροπή αυτή γίνεται με την βοήθεια του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου, της βιταμίνης C και των πρωτεϊνών ή αμινοξέων.
Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου;
Η συνιστώμενη ηµερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 18 mg. Η ποσότητα σιδήρου που απορροφά το σώµα µας βασίζεται εν µέρει στο ποσό που έχουµε αποθηκεύσει στις αποθήκες δηλαδή στην ΦΕΡΙΤΙΝΗ (ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ). Ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται όταν η πρόσληψη σιδήρου είναι χαμηλότερη από τις ημερήσιες απώλειες. Η έλλειψη σιδήρου µπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιµία και να οδηγήσει σε συµπτώµατα όπως κόπωση, αδυναµία και καταβολή. Δείτε το σχετικό άρθρο για την σιδηροπενική αναιμία στο peptiko.gr εδώ και το άρθρο του peptiko.gr με όλες τις τροφές (λίστα) που περιέχουν σίδηρο εδώ.
Ποια φρούτα περιέχουν σίδηρο (ΛΙΣΤΑ);
Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα φρούτα που περιέχουν σίδηρο (σε mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια). Προτιμήστε τα αποξηραµένα βερίκοκα, τις σταφίδες αλλά και οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο, επειδή παρέχουν αρκετό διατροφικό σίδηρο. Επιπλέον, οι φρέσκιες φράουλες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ηµερήσια πρόσληψη του σιδήρου, επειδή περιέχουν και βιταµίνη C που βοηθά το σώµα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.
Φρούτο | Σίδηρος (mg ανά 100 γρ.) |
Αποξηραμένα βερίκοκα | 6 |
Σταφίδες | 1,9 |
Raspberry | 1 |
Αβοκάντο | 0,6 |
Λεμόνι | 0,6 |
Λάιμ | 0,6 |
Φράουλα | 0,4 |
Ακτινίδιο | 0,3 |
Ανανάς | 0,3 |
Κεράσι | 0,3 |
Μπανάνα | 0,3 |
Σταφύλια | 0,3 |
Καρπούζι | 0,2 |
Δαμάσκηνα | 0,2 |
Πορτοκάλι / μανταρίνι | 0,1 |