Δυσφαγία – Δυσκαταποσία

2 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η δυσφαγία – δυσκαταποσία;

Η δυσφαγία – δυσκαταποσία είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την δυσκολία στη διέλευση των τροφών από το στόμα στο στομάχι. Μερικές φορές η δυσφαγία προκαλείται όταν κάποιος τρώει γρήγορα και δεν μασάει καλά την τροφή που λαμβάνει. Ενδεχομένως όμως να υπάρχει σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Από τι προκαλείται η δυσφαγία – δυσκαταποσία;

Η δυσφαγία – δυσκαταποσία συνήθως προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στο ανώτερο πεπτικό. Συχνά, το πρόβλημα εντοπίζεται στον οισοφάγο, δηλαδή στον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι (δυσφαγία). Ενδεχομένως όμως να συμβεί και λόγω προβλήματος στο στόμα ή στο λαιμό (δυσκαταποσία). Όταν αφορά και την κατάποση υγρών, η δυσφαγία – δυσκαταποσία μπορεί να οφείλεται σε νευρομυϊκές διαταραχές όπως πχ. σε σκληρόδερμα και αχαλασία του οισοφάγου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσφαγίας – δυσκαταποσίας;

Τα συμπτώματα της δυσφαγίας-δυσκαταποσίας περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία κατάποσης
  • Πόνο κατά την κατάποση
  • Αίσθημα σαν να έχει κολλήσει η τροφή στο λαιμό ή το στήθος
  • Βήχα ή πνιγμό κατά την κατάποση
  • Σιελόρροια (αποβολή σάλιου από το στόμα)
  • Δυσκολία στην ομιλία

Απευθυνθείτε ΑΜΕΣΩΣ σε γαστρεντερολόγο εάν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά αν δεν μπορείτε να καταπιείτε το σάλιο σας ή αν πνίγεστε από το σάλιο σας.

Ακολουθεί ένας αλγόριθμος για την εκτίμηση της οισοφαγικής δυσφαγίας:

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας ζητήσει να κάνετε ειδικές εξετάσεις, αφού λάβει το ιστορικό σας και σας εξετάσει κλινικά. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν ακτινολογικό έλεγχο του οισοφάγου με βάριο (βαριούχο γεύμα), έλεγχο της πίεσης του οισοφάγου δηλαδή κατά πόσο εργάζονται σωστά οι μύες που συμμετέχουν στην κατάποση (μανομετρία), και γαστροσκόπηση.

Στην γαστροσκόπηση, θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβίως φάρμακο (μέθη) για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος-ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στο στόμα σας και θα τον προωθήσει στον οισοφάγο. Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στον οισοφάγο που θα εντοπίσει την αιτία της δυσφαγίας-δυσκαταποσίας. Ο γαστρεντερολόγος έχει την δυνατότητα κατά την γαστροσκόπηση να λάβει βιοψίες από τον οισοφάγο ή να κάνει διαστολές και να διανοίξει τον οισοφάγο σε περίπτωση στένωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσφαγία – δυσκαταποσία;

Η θεραπεία της δυσφαγίας-δυσκαταποσίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.

Αν έχετε δυσκαταποσία εξαιτίας προβλήματος στο στόμα σας και το πάνω μέρος του λαιμού σας, ο γαστρεντερολόγος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό ΩΡΛ ο οποίος μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταπίνετε.

Εάν το πρόβλημα επηρεάζει τον οισοφάγο σας (δυσφαγία), η θεραπεία δυνατόν να περιλαμβάνει:

  • Διαστολές οισοφάγου, είτε με μπαλόνι είτε με ειδικούς διαστολείς (κηρία Savary).
  • Χειρουργική αντιμετώπιση, σε περίπτωση καρκίνου του οισοφάγου.
  • Φαρμακευτική αντιμετώπιση, που περιλαμβάνουν αναστολείς έκκρισης οξέος από το στομάχι (σε περίπτωση οισοφαγίτιδας), ή αντιβιοτικά (σε περίπτωση λοίμωξης του οισοφάγου κυρίως από μύκητες).
Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2024, 19:04

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού