Τι είναι η διαταραχή γεύσης;
Οι ασθενείς συχνά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για διαταραχή της όσφρησης ή της γεύσης. Πολλοί ασθενείς που αναφέρουν απώλεια γεύσης στην πραγματικότητα έχουν απώλεια όσφρησης. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη λήψη ενός αξιόπιστου ιστορικού.
Η διαταραχή της γεύσης διακρίνεται σε:
- Υπεργευσία: Η αίσθηση της γεύσης είναι μεγαλύτερης έντασης από το συνηθισμένο
- Υπογευσία: Η αίσθηση της γεύσης σε ένα ή όλα τα γευστικά είδη είναι μειωμένη (η πλέον συχνή διαταραχή)
- Αγευσία: Πλήρης απώλεια της γεύσης (παροδική ή μόνιμη)
- Δυσγευσία: Διαταραχή της γεύσης που διακρίνεται σε:
- κακογευσία: δυσάρεστη γεύση
- ετερογευσία: διαφορετική αντίληψη του είδους της γεύσης
- φαντογευσία: επίμονη, δυσάρεστη γευστική αίσθηση χωρίς την παρουσία ερεθίσματο, που δυνατόν να συνοδεύεται και από αίσθημα καύσου στη στοματική κοιλότητα
Πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση;
Η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάφορα αίτια που φαίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.
Αίτιο | Μηχανισμός |
Παράλυση προσωπικού νεύρου τύπου Bell | Στο 72% των ασθενών με ετερόπλευρη νόσο, η γεύση αποκαθίσταται εντός 12-14 ημερών |
Μεταμόσχευση μυελού των οστών | |
Καρκίνος | Μεταλλική γεύση |
Νόσος του Crohn | Ανεπάρκεια ψευδαργύρου |
Χρόνια έκθεση σε χρώμιο | |
Κίρρωση του ήπατος | |
Κατάθλιψη | Ανεπάρκεια ψευδαργύρου |
Σακχαρώδης διαβήτης με περιφερική νευροπάθεια | Υπογευσία στα γλυκά |
Ουλίτιδα | Αλμυρή δυσγευσία |
Σύνδρομο Guillain-Barre | |
Αιμοκάθαρση | |
Λοίμωξη από ιό απλού έρπητα | |
HIV λοίμωξη | Κακή θρέψη, ιντερφερόνη-α |
Υπεραλδοστερονισμός | |
Γρίπη | |
Δηλητηρίαση από μόλυβδο ή χαλκό | Μεταλλική γεύση |
Μηνιγγίτιδα | |
Ημικρανία (πονοκέφαλος) | Γευστικές παραισθήσεις |
Πολλαπλή σκλήρυνση | |
Νόσος του Parkinson | |
Μεγαλοβλαστική αναιμία (από έλλειψη βιταμίνης B12) | Εκφύλιση των υποδοχέων της γεύσης |
Ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου | |
Πρόσφατη οδοντιατρική επέμβαση | Δυσγευσία |
Σύνδρομο Sjögren’s | Υπογευσία και ξηροστομία |
Αφαίρεση αμυγδαλών | |
Μυκητίαση στο στόμα (Candida) | Δυσγευσία |
Ανεπάρκεια ψευδαργύρου | |
Φάρμακα (αντιβιοτικά πχ μετρονιδαζόλη, ή χημειοθεραπευτικά) | Μεταλλική γεύση |
Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γεύση μου;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να διαγνώσει πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης. Όπως βλέπετε στον παραπάνω Πίνακα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια, συνεπώς η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί την αλλοίωση της γεύσης.Κάποια πρακτικά απλά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ειδικά αν έχετε μεταλλική γεύση, είναι τα ακόλουθα:
- Χρησιμοποιήστε πλαστικά μαχαιροπήρουνα παρά μεταλλικά σκεύη
- Δοκιμάστε κρύα παρά ζεστά φαγητά
- Προσθέστε περισσότερο αλάτι ή καρυκεύματα ώστε να κάνετε τα φαγητά σας εντονότερα στη γεύση
- Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα βιταμίνης C ή Ε, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας
- Προσθέστε γλυκαντικές ουσίες στο φαγητό ή όξινους χυμούς λεμονιού, λάιμ, ή πορτοκαλιού
- Μασήστε ένα παγάκι από χυμό λεμονιού
- Αποφύγετε τα αλκοολούχα διαλύματα στοματικής πλύσης