Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση

2 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η διαταραχή γεύσης;

Οι ασθενείς συχνά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν πρόκειται για διαταραχή της όσφρησης ή της γεύσης. Πολλοί ασθενείς που αναφέρουν απώλεια γεύσης στην πραγματικότητα έχουν απώλεια όσφρησης. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη λήψη ενός αξιόπιστου ιστορικού.

Η διαταραχή της γεύσης διακρίνεται σε:

  1. Υπεργευσία: Η αίσθηση της γεύσης είναι μεγαλύτερης έντασης από το συνηθισμένο
  2. Υπογευσία: Η αίσθηση της γεύσης σε ένα ή όλα τα γευστικά είδη είναι μειωμένη (η πλέον συχνή διαταραχή)
  3. Αγευσία: Πλήρης απώλεια της γεύσης (παροδική ή μόνιμη)
  4. Δυσγευσία: Διαταραχή της γεύσης που διακρίνεται σε:
    • κακογευσία: δυσάρεστη γεύση
    • ετερογευσία: διαφορετική αντίληψη του είδους της γεύσης
    • φαντογευσία: επίμονη, δυσάρεστη γευστική αίσθηση χωρίς την παρουσία ερεθίσματο, που δυνατόν να συνοδεύεται και από αίσθημα καύσου στη στοματική κοιλότητα

Πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση;

Η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάφορα αίτια που φαίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

ΑίτιοΜηχανισμός
Παράλυση προσωπικού νεύρου τύπου BellΣτο 72% των ασθενών με ετερόπλευρη νόσο, η γεύση αποκαθίσταται εντός 12-14 ημερών
Μεταμόσχευση μυελού των οστών
ΚαρκίνοςΜεταλλική γεύση
Νόσος του CrohnΑνεπάρκεια ψευδαργύρου
Χρόνια έκθεση σε χρώμιο
Κίρρωση του ήπατος
ΚατάθλιψηΑνεπάρκεια ψευδαργύρου
Σακχαρώδης διαβήτης με περιφερική νευροπάθειαΥπογευσία στα γλυκά
ΟυλίτιδαΑλμυρή δυσγευσία
Σύνδρομο Guillain-Barre
Αιμοκάθαρση
Λοίμωξη από ιό απλού έρπητα
HIV λοίμωξηΚακή θρέψη, ιντερφερόνη-α
Υπεραλδοστερονισμός
Γρίπη
Δηλητηρίαση από μόλυβδο ή χαλκόΜεταλλική γεύση
Μηνιγγίτιδα
Ημικρανία (πονοκέφαλος)Γευστικές παραισθήσεις
Πολλαπλή σκλήρυνση
Νόσος του Parkinson
Μεγαλοβλαστική αναιμία (από έλλειψη βιταμίνης B12)Εκφύλιση των υποδοχέων της γεύσης
Ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου
Πρόσφατη οδοντιατρική επέμβασηΔυσγευσία
Σύνδρομο Sjögren’sΥπογευσία και ξηροστομία
Αφαίρεση αμυγδαλών
Μυκητίαση στο στόμα (Candida)Δυσγευσία
Ανεπάρκεια ψευδαργύρου
Φάρμακα (αντιβιοτικά πχ μετρονιδαζόλη, ή χημειοθεραπευτικά)Μεταλλική γεύση

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γεύση μου;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να διαγνώσει πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης. Όπως βλέπετε στον παραπάνω Πίνακα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια, συνεπώς η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί την αλλοίωση της γεύσης.Κάποια πρακτικά απλά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ειδικά αν έχετε μεταλλική γεύση, είναι τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποιήστε πλαστικά μαχαιροπήρουνα παρά μεταλλικά σκεύη
  • Δοκιμάστε κρύα παρά ζεστά φαγητά
  • Προσθέστε περισσότερο αλάτι ή καρυκεύματα ώστε να κάνετε τα φαγητά σας εντονότερα στη γεύση
  • Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα βιταμίνης C ή Ε, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας
  • Προσθέστε γλυκαντικές ουσίες στο φαγητό ή όξινους χυμούς λεμονιού, λάιμ, ή πορτοκαλιού
  • Μασήστε ένα παγάκι από χυμό λεμονιού
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα διαλύματα στοματικής πλύσης
Τελευταία ενημέρωση: 8 Αυγούστου 2022, 18:55

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού