4 ελαφριές συνταγές για ευαίσθητο στομάχι – Σούπα από Αγριοκαρότο ή Δαυκί (Parsnip)

1 ΛΕΠΤΑ

Γράφει ο συνεργάτης του peptiko.gr σεφ κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Για να επικοινωνήσετε απευθείας με τον σεφ κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο, μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: konstantinosparas@yahoo.gr

Σημ.: Οι παρακάτω ελαφριές συνταγές μαγειρικής έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα (χρησιμοποιώντας υλικά και τροφές φιλικές για το στομάχι) από τον βραβευμένο σεφ κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο ώστε να ενδείκνυνται για ασθενείς με ευαισθησία, δυσπεψία και χρόνιο πόνο στο στομάχι. Στην οξεία φάση του πόνου στο στομάχι, παρακαλώ επικοινωνήστε αμέσως με τον γαστρεντερολόγο σας πριν φάτε το οτιδήποτε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πόνο στο στομάχι και τη δυσπεψία διαβάστε τα σχετικά άρθρα στο peptiko.gr.

Σούπα από Αγριοκαρότο ή Δαυκί (Parsnip)

Υλικά

  • 800 γρ. Αγριοκαρότο (Δαυκί)
  • 25 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 1,5 λιτρ. Ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 220 ml Χυμό πορτοκαλιού
  • 10 γρ. Τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • 1 Πράσσο
  • 1 Κλωνάρι σέλερι
  • 2 Καρότα
  • 1 Πορτοκαλιού το ξύσμα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα καρότα, το δαυκί (αγριοκαρότο), το τζίντζερ, το πράσο, το σέλερι κομμένα σε ζάρια κι έπειτα το ξύσμα του πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το ζωμό ή το νερό και μια πρέζα αλάτι. Σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν καλά. Κατόπιν με τη βοήθεια ενός μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά. Περνάμε τη σούπα μας από σίτα ψιλή. Αφού τη σουρώσουμε, τοποθετούμε και πάλι σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ελέγχοντας την πυκνότητα της σούπας μας. Αν είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με επιπλέον υγρό.

Ιδιότητες

Το δαυκί το συναντάμε στην Κρήτη.Το πτητικό έλαιο που υπάρχει στο αγριοκαρότο είναι ενεργό αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος, που η βοήθεια του εξηγεί τη χρήση του στη θεραπεία καταστάσεων, όπως η κυστίτιδα και η προστατίτιδα. Για μεγάλο διάστημα θεωρούνταν ειδικό ίαμα για τη θεραπεία των λίθων των νεφρών. Για την καθαριστική και διουρητική του δράση χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν άφυσο και καταπραϋντικό για την ανακούφιση του τυμπανισμού και του κολικού του εντέρου.


 

Σούπα Κάστανο

Pιζότο με κοτόπουλο

Κρύα σούπα Αβοκάντο

Τελευταία ενημέρωση: 22 Απριλίου 2024, 15:31

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού