Γράφει ο συνεργάτης του peptiko.gr σεφ κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος
Για να επικοινωνήσετε απευθείας με τον σεφ κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο, μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: konstantinosparas@yahoo.gr
Σημ.: Οι παρακάτω ελαφριές συνταγές μαγειρικής έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα (χρησιμοποιώντας υλικά και τροφές φιλικές για το στομάχι) από τον βραβευμένο σεφ κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο ώστε να ενδείκνυνται για ασθενείς με ευαισθησία, δυσπεψία και χρόνιο πόνο στο στομάχι. Στην οξεία φάση του πόνου στο στομάχι, παρακαλώ επικοινωνήστε αμέσως με τον γαστρεντερολόγο σας πριν φάτε το οτιδήποτε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πόνο στο στομάχι και τη δυσπεψία διαβάστε τα σχετικά άρθρα στο peptiko.gr.
Pιζότο με κοτόπουλο
Υλικά
- 2 στήθη κοτόπουλο
- 300 γρ. Ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
- 1 lt. Ζωμό κοτόπουλου
- 1 πιπεριά πράσινη
- 100 γρ. Μανιτάρια φρέσκα
- 100 γρ. Φινόκιο (ή μαραθόριζα) μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 150 γρ. Μαστέλο Χίου
- 5 γρ. Μαστίχα
- Αλάτι-πιπέρι
- 25 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την πιπεριά με το φινόκιο κομμένα σε πολύ μικρά ζάρια μαζί με μια μικρή ποσότητα από το ζωμό μας και τ’ αφήνουμε να βράσουν ελαφρά έως ότου μαλακώσουν.
- Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες και κατόπιν το κοτόπουλο κομμένο κι αυτό σε ζάρια μεγαλύτερα από ότι τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε έπειτα το ρύζι και το ανακατεύουμε ελαφρώς και αλατοπιπερώνουμε.
- Το ζωμό στη συνέχεια πρέπει να τον ρίχνουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας. Κάθε φορά που θα απορροφείται ο ζωμός θα προσθέτουμε κι άλλο μέχρι να τελειώσει το υγρό μας και να μαλακώσει το ρύζι. Η διαδικασία θα πάρει περί τα 15 με 20 λεπτά, εξαρτάται από την ποιότητα του ρυζιού πάντα. Ενδεχομένως να χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα υγρού, αν δεν έχετε ζωμό προσθέστε νερό.
- Αφού το ριζότο είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουε την μαστίχα σε σκόνη και το μαστέλο κι ανακατεύουμε να αφομοιωθούν τα υλικά.
- Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.