15 συνήθειες που κάνουν κακό στο στομάχι [βίντεο]

4 ΛΕΠΤΑ

Το στομάχι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφών που τρώμε καθώς και για την πέψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάνουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να βλάψουν το στομάχι τους και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως σε δυσφορία, πόνο, ή και να οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις 15 συνήθειες που κάνουν κακό στο στομάχι σας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΤΩΣΗ

  1. Πρώτη στη λίστα μας είναι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού fast food. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι είναι δύσπεπτα, δυσκολοχώνευτα και μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού fast food μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, που επίσης καταστρέφει το στομάχι σας και άλλα όργανα και ευθύνεται για πολλά είδη καρκίνου. Ήδη στην Ελλάδα έχουμε σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού έως το 2035, τέσσερις στους δέκα ενηλίκους στη χώρα μας θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Ελληνικό κράτος αναμένεται να καλύψει το κόστος για μία σειρά συνεδριών με συμβεβλημένους διαιτολόγους, που θα μπορούν να γίνονται διά ζώσης ή και μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.
  2. Το επόμενο είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που μπορεί να ερεθίσει το τοίχωμα του στομάχου και να προκαλέσει φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα, έλκη, κίρρωση ήπατος ακόμη και καρκίνο ήπατος και στομάχου. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να πίνετε με μέτρο.
  3. Το κάπνισμα είναι μια άλλη συνήθεια που μπορεί να βλάψει το στομάχι σας. Η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες στα τσιγάρα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέος του στομάχου και να αποδυναμώσουν τους μυς που ελέγχουν το άνοιγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέος και καούρα. Επιπλέον, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
  4. Η υπερβολική χρήση παυσίπονων μπορεί επίσης να βλάψει το στομάχι σας. Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να ερεθίσουν το τοίχωμα του στομάχου και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών και αιμορραγίας. Είναι σημαντικό να παίρνετε παυσίπονα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και να αποφεύγετε τη μακροχρόνια χρήση τους.
  5. Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και μπορεί να βλάψουν το στομάχι τους είναι να ξαπλώνουν μετά από το γεύμα. Όταν ξαπλώνουμε, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να παλινδρομεί πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και παλινδρόμηση οξέος. Είναι σημαντικό να περιμένετε τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν ξαπλώσετε ή πάτε για ύπνο.
  6. Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, δεν δίνετε στο στομάχι σας αρκετό χρόνο για να δώσει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι χορτάσατε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσπεψία και δυσφορία.
  7. Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης: Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οξέος του στομάχου, οδηγώντας σε καούρα, παλινδρόμηση οξέος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, σόδας και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη.
  8. Παράλειψη γευμάτων: Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σας σύστημα και να οδηγήσει σε πόνους πείνας, υπερκατανάλωση τροφής και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα για να βοηθάτε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά.
  9. Τρώτε πολύ αργά το βράδυ; Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος και καούρα, ειδικά αν ξαπλώσετε λίγο μετά το φαγητό. Όπως είπα και προηγουμένως, είναι καλύτερο να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.
  10. Μην αγνοείτε τα πρώιμα ήπια συμπτώματα: Εάν αντιμετωπίζετε συχνά γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  11. Υπερφαγία: Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σε ένα γεύμα μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας φούσκωμα, δυσφορία, ακόμη και ναυτία. Είναι σημαντικό να τρώτε μέχρι να νιώσετε χορτάτοι, αλλά όχι υπερβολικά γεμάτοι.
  12. Κατανάλωση πικάντικων ή όξινων τροφών: Τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν το τοίχωμα του στομάχου σας, οδηγώντας σε καούρα και παλινδρόμηση οξέος. Εάν νιώσετε τέτοιου είδους συμπτώματα, είναι καλύτερο να αποφύγετε τροφές που είναι πολύ πικάντικες ή όξινες.
  13. Κατανάλωση ανθρακούχων ποτών: Ανθρακούχα ποτά όπως η σόδα, το ανθρακούχο νερό και η μπύρα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, τα οποία μπορεί να είναι άβολα και ακόμη και επώδυνα. Εάν νιώθετε τέτοιου είδους συμπτώματα, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.
  14. Άγχος: Το στρες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πεπτικό σας σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία και διάρροια. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους διαχείρισης του στρες, όπως μέσω άσκησης, διαλογισμού ή ψυχοθεραπείας.
  15. Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθάτε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά.

Τελευταία ενημέρωση: 5 Απριλίου 2023, 10:16

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού