Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση
Ο γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός - Θεσσαλονίκη
Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ • Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία
Ενδοσκοπεί ασθενείς στην Θεσσαλονίκη • Τηλ.: 2311 28 38 33 Κιν.: 697 65 96 988

Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση

Μοιραστείτε το στο Google+ (Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση) Μοιραστείτε το στο Twitter (Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση) Μοιραστείτε το στο Facebook (Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση)

Πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση;

Η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάφορα αίτια που φαίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

ΑίτιοΜηχανισμός
Παράλυση προσωπικού νεύρου τύπου BellΣτο 72% των ασθενών με ετερόπλευρη νόσο, η γεύση αποκαθίσταται εντός 12-14 ημερών
Μεταμόσχευση μυελού των οστών 
ΚαρκίνοςΜεταλλική γεύση
Νόσος του CrohnΑνεπάρκεια ψευδαργύρου
Χρόνια έκθεση σε χρώμιο 
Κίρρωση του ήπατος 
ΚατάθλιψηΑνεπάρκεια ψευδαργύρου
Σακχαρώδης διαβήτης με περιφερική νευροπάθειαΥπογευσία στα γλυκά
ΟυλίτιδαΑλμυρή δυσγευσία
Σύνδρομο Guillain-Barre 
Αιμοκάθαρση 
Λοίμωξη από ιό απλού έρπητα 
HIV λοίμωξηΚακή θρέψη, ιντερφερόνη-α
Υπεραλδοστερονισμός 
Γρίπη 
Δηλητηρίαση από μόλυβδο ή χαλκόΜεταλλική γεύση
Μηνιγγίτιδα 
Ημικρανία (πονοκέφαλος)Γευστικές παραισθήσεις
Πολλαπλή σκλήρυνση 
Νόσος του Parkinson 
Μεγαλοβλαστική αναιμία (από έλλειψη βιταμίνης B12)Εκφύλιση των υποδοχέων της γεύσης
Ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου 
Πρόσφατη οδοντιατρική επέμβασηΔυσγευσία
Σύνδρομο Sjögren'sΥπογευσία και ξηροστομία
Αφαίρεση αμυγδαλών 
Μυκητίαση στο στόμα (Candida)Δυσγευσία
Ανεπάρκεια ψευδαργύρου 
Φάρμακα (αντιβιοτικά πχ μετρονιδαζόλη, ή χημειοθεραπευτικά)Μεταλλική γεύση

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γεύση μου;

Κατ' αρχάς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να διαγνώσει πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης. Όπως βλέπετε στον παραπάνω Πίνακα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια, συνεπώς η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί την αλλοίωση της γεύσης.

Κάποια πρακτικά απλά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ειδικά αν έχετε μεταλλική γεύση, είναι τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποιήστε πλαστικά μαχαιροπήρουνα παρά μεταλλικά σκεύη
  • Δοκιμάστε κρύα παρά ζεστά φαγητά
  • Προσθέστε περισσότερο αλάτι ή καρυκεύματα ώστε να κάνετε τα φαγητά σας εντονότερα στη γεύση
  • Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα βιταμίνης C ή Ε, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας
  • Προσθέστε γλυκαντικές ουσίες στο φαγητό ή όξινους χυμούς λεμονιού, λάιμ, ή πορτοκαλιού
  • Μασήστε ένα παγάκι από χυμό λεμονιού
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα διαλύματα στοματικής πλύσης

Δείτε ακόμη:
Candida albicans (Καντιντίαση)

Επικοινωνία

Στείλτε αυτή τη σελίδα με e-mail σε κάποιον γνωστό σας που μπορεί να τον ενδιαφέρει

Εκτύπωση