Përgatitja për kolonoskopi me përdorimin e Eziclen: Udhëzime

3 MINUTES

Çfarë duhet të informoj gastroenterologun tim përpara se të bëj një rezervim për kolonoskopi?

Ju lutemi informoni gastroenterologun tuaj për çështjet e mëposhtme përpara se të bëni një rezervim për kolonoskopi:

 1. A po merrni ndonjë nga ilaçet e mëposhtme: Sintrom, Plavix, Tiklopidinë, Aspirinë ose ilaçe anti-inflamatore?
 2. A keni alergji ndaj ilaçeve?
 3. A keni probleme me zemrën, veshkat ose mushkëritë?
 4. A keni protezë metalike të valvulës së zemrës ose të nyjeve?
 5. A jeni imunokomprometuar?
 6. Ju është caktuar ndonjëherë antibiotikë përpara procedurave dentare ose kirurgjikale?
 7. Jeni shtatzënë?

Çfarë duhet të bëni pesë (5) ditë para procedurës?

Pesë ditë para kolonoskopisë mos merrni:

 • Shtesa që përmbajnë fibra
 • Shtesa që përmbajnë hekur
 • Aspirinë ose ilaçe anti-inflamatore jo steroide

Çfarë duhet të bëni tre (3) ditë para procedurës?

Tre ditë para kolonoskopisë ndiqni një dietë me përmbajtje të ulët të mbetjeve (shmangni fasulet, gjelbërimet, frutat, perimet, arrat dhe produktet e qumështit). Ushqimet e lejuara tre ditë para kolonoskopisë përfshijnë kafe ose çaj pa qumësht, lëngje të qarta pa fibra, bukë të bardhë nga mielli i përpunuar pa susam ose fara, mjaltë, vezë, mish të dobët, peshk, patate, oriz, makarona dhe xhelatinë pa fruta.

Çfarë duhet të bëni një (1) ditë para procedurës?

Një ditë para kolonoskopisë lejohet vetëm një dietë e lëngshme (kafe, çaj, ujë, lëng mollë ose rrushi, supë, kamomil, pije gazuese si sodë). Ju gjithashtu do të merrni një përgatitje me përdorimin e laksativëve.

Përgatitja për kolonoskopi me përdorimin e Eziclen – Udhëzime:

Eziclen është një koncentrat i kripërave sulfatike. Paketa përmban 2 shishe të koncentruarit të zgjidhjes, secila me 176 ml.

Jo të gjithë pacientët mund të bëjnë këtë përgatitje për kolonoskopi. Gastroenterologu ka përgjegjësi të vetme për t’ju rekomanduar këtë përgatitje pasi të ketë marrë historinë tuaj të plotë mjekësore.

Ju nuk mund të merrni Eziclen nëse keni ndonjë nga kushtet e mëposhtme:

 • Njohur për ndjeshmëri të tepruar ose alergji ndaj magnezit, natriumit dhe kripërave të kaliumit
 • Bllokim intestinal
 • Perforacion i zorrës
 • Gastroparezë
 • Ileus paralitik
 • Kolit toksik ose megakolon toksik
 • Të vjella
 • Dehidrim
 • Insuficienca e rëndë (kongestive) e zemrës
 • Ascit
 • Insuficienca e rëndë e veshkave
 • Sëmundje aktive inflamatore e zorrëve (sëmundja e Crohn ose koliti ulçeroz)
 • Nuk rekomandohet për pacientët nën moshën 18 vjeç

Në orën 14:00 të ditës, shpërndajeni përmbajtjen e shishes së parë të Eziclen në gjysmë litri (500 ml) ujë dhe pini. Shënim: është e nevojshme të pini të paktën 1 litër ujë të pastër pas 500 ml të zgjidhjes.

Në orën 20:00 të mbrëmjes, shpërndajeni përmbajtjen e shishes së dytë të Eziclen në gjysmë litri (500 ml) ujë dhe pini. Shënim: është e nevojshme të pini të paktën 1 litër ujë të pastër pas 500 ml të zgjidhjes.

Në total, përgatitja me përdorimin e Eziclen kërkon 1 litër zgjidhje PLUS 2 litra ujë të pastër. Nuk është e nevojshme të themi se nëse mundni, pini sa më shumë lëngje të pastër që dëshironi. Të gjitha ushqimet e forta janë të ndaluara. Në fund të përgatitjes, jashtëqitjet duhet të jenë të pastra dhe të qarta (jo të verdha). Nëse vëreni se në fund të përgatitjes jashtëqitjet tuaja ende nuk janë të qarta, kontaktoni gastroenterologun tuaj për udhëzime.

Çfarë duhet të bëni në ditën e kolonoskopisë?

Në ditën e kolonoskopisë, mos hani asgjë brenda (abstenuar nga ushqimi për 8 orë dhe mos pini ujë për 4 orë para procedurës). Ilaçet mund të merren me një gllënkë të vogël uji.

Çfarë duhet të marr me vete?

Ju lutemi, mos harroni të merrni me vete AMKA (nëse jeni banor i Greqisë) dhe një dokument identifikimi. Mund të vini me një mik ose një të afërm, pasi nuk do t’ju lejohet të drejtoni makinën për 8 orë pas lirimit nga spitali.

Kontakti me gastroenterologun Dr. Christos Zavos:

Dr. Christos Zavos është një gastroenterolog dhe hepatolog i certifikuar që punon në Selanik, Greqi, veçanërisht në Kalamaria, rreth 7 kilometra në juglindje të qendrës së qytetit të Selanikut. Praktika e tij private ndodhet në rrugën Fanariou 8 (pranë rrugëve Aigaiou dhe Adrianupoleos) në Kalamaria, Selanik, Greqi.

Aeroporti Ndërkombëtar i Selanikut është vetëm 10 kilometra larg praktikës së tij private në Kalamaria dhe mund të arrihet me taksi në vetëm 13 minuta nga aeroporti.

Gastroenterologu Dr. Christos Zavos kryen endoskopitë në klinikën private Bioclinic në qendër të Selanikut në rrugën Mitropoleos 86.

Ju mund të kontaktoni Dr. Christos Zavos për të bërë një takim ose për të marrë informacion shtesë nëpërmjet emailit czavos@ymail.com ose në telefon +30-6976596988. Ai gjithashtu mbështet aplikacionet Viber dhe WhatsApp për komunikim më të lehtë.

Last update: 16 January 2024, 15:17

DR. CHRIS ZAVOS, MD, PHD, FEBGH

Gastroenterologist - Hepatologist, Thessaloniki

PhD at Medical School, Aristotle University of Thessaloniki, Greece

PGDip at Universitair Medisch Centrum Utrecht, The Netherlands

Ex President, Hellenic H. pylori & Microbiota Study Group