Νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη από τις κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου – Καζάν ντιμπί (καζάν ντιπί)

Γράφουν για το peptiko οι σεφ κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου

Τηλέφωνα Realfood: 210-2856057

b9_502.jpg

Σε κάθε τεύχος του Realfood, που κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα, βρίσκετε πάντα φαγητά και γλυκά πρωτότυπα, νόστιμα και παραδοσιακά χωρίς γλουτένη.

Αγαπητοί φίλοι, κατά καιρούς μου έχετε ζητήσει συνταγές για ψωμί / κέικ / μπισκότα χωρίς γλουτένη. Πειραματίστηκα, αρχικά με μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσω ποια είναι τα πιο εφικτά και οικονομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να δώσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα στις συνταγές που θα δοκίμαζα. Έκανα πολλές δοκιμές και διάβασα αρκετά για το σοβαρό αυτό θέμα, πριν αποφασίσω να σας παρουσιάσω τις πρώτες συνταγές που βγήκαν από την κουζίνα μου. Ελπίζω να σας ικανοποιήσουν και υπόσχομαι σύντομα να έχω κι άλλες συνταγές στη στήλη αυτή για εσάς!

Καζάν ντιμπί (καζάν ντιπί)

kazan-ntibi.jpg

Μερίδες 6 Χρόνος προετοιμασίας 5΄ Χρόνος μαγειρέματος 45΄- 50΄

Για την κρέμα

  • 2 λίτρα γάλα (8 κούπες)
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ρυζάλευρο
  • 1/4 κούπας ανθόνερο

Για το κάψιμο

  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • έξτρα ανθόνερο για το σερβίρισμα

Σε 1 κούπα γάλα διαλύστε το ρυζάλευρο. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη κι ανακατέψτε επάνω σε μέτρια φωτιά, να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε το διαλυμένο ρυζάλευρο ανακατεύοντας ζωηρά και ξαναβάλτε το στη φωτιά. Ανακατέψτε το, ώσπου να γίνει πηχτή κρέμα. Κατεβάστε την από τη φωτιά κι ανακατεύοντας ζωηρά προσθέστε λίγο, λίγο το ανθόνερο, ώσπου να ενσωματωθεί μέσα στην κρέμα. Πασπαλίστε με τις δυο κουταλιές ζάχαρη ένα βαθουλό τηγάνι με άνοιγμα 25 εκ. κι αδειάστε μέσα την κρέμα προσεχτικά. Βάλτε το τηγάνι επάνω σε χαμηλή φωτιά για 40΄ γυρίζοντάς το κατά διαστήματα, ώστε η κρέμα να καίγεται ομοιόμορφα. Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει. Κατ’ άλλον τρόπο κάψτε στο τηγάνι ένα λεπτό στρώμα κρέμας και ρίξτε επάνω την υπόλοιπη. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει και βάλτε την στο ψυγείο, να σταθεί 3-4 ώρες. Για να σερβίρετε το καζάν ντιμπί, κόψτε το σε κομμάτια, αναποδογυρίστε τα σε πιατάκια και ραντίστε τα με λίγο ανθόνερο. Στην Πόλη έπηζαν και έκαιγαν την κρέμα σε παραλληλόγραμμο ταψί, την έκοβαν σε τετράγωνα κομμάτια και τα τύλιγαν σε ρολά.


Σουφλέ με μήλα
Ροδάκινα στο φούρνο με κρούστα τριμμένα μακαρούνς
Κέικ αμυγδάλου με ασπράδια

Εύκολο Τυρόψωμο (χωρίς γλουτένη)

Καλαμποκόπιτα Μετσόβου

Αμυγδαλωτά (εργολάβοι, μισοφέγγαρα)

Τελευταία ενημέρωση: 7 Σεπτεμβρίου 2019, 10:09
Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία