Διαταραχή γεύσης ή Μεταλλική γεύση
Πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση;Η διαταραχή της γεύσης ή η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάφορα αίτια που φαίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί. Αίτιο | Μηχανισμός | Παράλυση προσωπικού νεύρου τύπου Bell | Στο 72% των ασθενών με ετερόπλευρη νόσο, η γεύση αποκαθίσταται εντός 12-14 ημερών | Μεταμόσχευση μυελού των οστών | | Καρκίνος | Μεταλλική γεύση | Νόσος του Crohn | Ανεπάρκεια ψευδαργύρου | Χρόνια έκθεση σε χρώμιο | | Κίρρωση του ήπατος | | Κατάθλιψη | Ανεπάρκεια ψευδαργύρου | Σακχαρώδης διαβήτης με περιφερική νευροπάθεια | Υπογευσία στα γλυκά | Ουλίτιδα | Αλμυρή δυσγευσία | Σύνδρομο Guillain-Barre | | Αιμοκάθαρση | | Λοίμωξη από ιό απλού έρπητα | | HIV λοίμωξη | Κακή θρέψη, ιντερφερόνη-α | Υπεραλδοστερονισμός | | Γρίπη | | Δηλητηρίαση από μόλυβδο ή χαλκό | Μεταλλική γεύση | Μηνιγγίτιδα | | Ημικρανία (πονοκέφαλος) | Γευστικές παραισθήσεις | Πολλαπλή σκλήρυνση | | Νόσος του Parkinson | | Μεγαλοβλαστική αναιμία (από έλλειψη βιταμίνης B12) | Εκφύλιση των υποδοχέων της γεύσης | Ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου | | Πρόσφατη οδοντιατρική επέμβαση | Δυσγευσία | Σύνδρομο Sjögren's | Υπογευσία και ξηροστομία | Αφαίρεση αμυγδαλών | | Μυκητίαση στο στόμα (Candida) | Δυσγευσία | Ανεπάρκεια ψευδαργύρου | | Φάρμακα (αντιβιοτικά πχ μετρονιδαζόλη, ή χημειοθεραπευτικά) | Μεταλλική γεύση |
Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γεύση μου;Κατ' αρχάς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να διαγνώσει πού οφείλεται η διαταραχή της γεύσης. Όπως βλέπετε στον παραπάνω Πίνακα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια, συνεπώς η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί την αλλοίωση της γεύσης.
Κάποια πρακτικά απλά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ειδικά αν έχετε μεταλλική γεύση, είναι τα ακόλουθα: - Χρησιμοποιήστε πλαστικά μαχαιροπήρουνα παρά μεταλλικά σκεύη
- Δοκιμάστε κρύα παρά ζεστά φαγητά
- Προσθέστε περισσότερο αλάτι ή καρυκεύματα ώστε να κάνετε τα φαγητά σας εντονότερα στη γεύση
- Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα βιταμίνης C ή Ε, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας
- Προσθέστε γλυκαντικές ουσίες στο φαγητό ή όξινους χυμούς λεμονιού, λάιμ, ή πορτοκαλιού
- Μασήστε ένα παγάκι από χυμό λεμονιού
- Αποφύγετε τα αλκοολούχα διαλύματα στοματικής πλύσης
Δείτε ακόμη: Candida albicans (Καντιντίαση)
Συμπτώματα |