Τροφική αλλεργία

3 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η τροφική αλλεργία;

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πάσχουν από κάποια τροφική αλλεργία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο περιοδικό JAMA. Εντούτοις, μόνο 5% των παιδιών και 4% των ενηλίκων έχουν στην πραγματικότητα κάποιου είδους τροφική αλλεργία. Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι δεν κατανοούν τι είναι ακριβώς η τροφική αλλεργία και χρησιμοποιούν λανθασμένα τον όρο. Η τροφική αλλεργία παρατηρείται όταν το ανοσιακό σύστημα του ανθρώπου αντιδρά θεωρώντας ότι μια συγκεκριμένη τροφή είναι βλαβερή. Η αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν ο άνθρωπος φάει, αγγίξει ή μυρίσει το τρόφιμο στο οποίο είναι αλλεργικός. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν μέσα σε 5 λεπτά έως 1 ώρα μετά το φαγητό ή αφού αγγίξετε το φαγητό. Οι άνθρωποι δυνατόν να είναι αλλεργικοί σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα. Οι πιο συνηθισμένες τροφές στις οποίες οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί είναι:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως παγωτό ή βούτυρο
  • Αυγά
  • Σιτάρι
  • Σόγια
  • Ξηροί καρποί (περιλαμβάνονται αμύγδαλα και κάσιους)
  • Ψάρια
  • Οστρακοειδή, όπως γαρίδες ή στρείδια

Πρόκειται για τροφική αλλεργία, τροφική δυσανεξία ή τροφική ευαισθησία;

Αρκετές φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν πραγματικά έχετε τροφική αλλεργία ή όχι. Οι άνθρωποι μπορεί να μη αισθάνονται καλά μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών για διάφορους λόγους, όχι απαραίτητα επειδή είναι αλλεργικοί. Η τροφική δυσανεξία συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ενός συγκεκριμένου ενζύμου που θα διασπάσει μια συγκεκριμένη τροφή. Οι πιο συνηθισμένες δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Οι άνθρωποι που έχουν κάποια δυσανεξία θα πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές αλλά η έκθεσή τους στις τροφές δεν εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τη ζωή τους. Η τροφική ευαισθησία είναι ένα θέμα μη επαρκώς μελετηθέν. Η τροφική ευαισθησία υποδηλώνει μια δυσάρεστη αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφές. Η αντίδραση αυτή δυνατόν να είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ναυτία, κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, καούρα ή δυσπεψία. Σε καμία περίπτωση η τροφική αλλεργία δεν πρόκειται για αλλεργικού τύπου αντίδραση και δεν παρατηρείται κάθε φορά που καταναλώνουμε τη συγκεκριμένη τροφή. Ως τροφική ευαισθησία θα μπορούσε να εκληφθεί και η τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας του αποικισμού της τροφής από διάφορα μικρόβια και ιούς (λόγω πλημμελούς ψησίματος, πλυσίματος, ή συντήρησης). Ενημερωθείτε για την τροφική δηλητηρίαση στο άρθρο του peptiko.gr.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας;

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο αλλά και στο ίδιο άτομο από την έκθεση στο ίδιο τρόφιμο σε διαφορετικές περιόδους.

Ήπια συμπτώματα

  • Κνίδωση, δηλαδή κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα που συνοδεύεται από φαγούρα
  • Κόκκινο ή πρησμένο δέρμα
  • Υγρά ή πρησμένα μάτια με φαγούρα
  • Καταρροή (ρινικές εκκρίσεις) ή φτέρνισμα

Σοβαρά συμπτώματα (“αναφυλαξία”)

  • Πρήξιμο του λαιμού, ή βήχας
  • Συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Εμετός ή διάρροια
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
  • Θάνατος

Υπάρχουν τεστ για την τροφική αλλεργία;

Ναι. Χρησιμοποιούνται δύο τύποι τεστ: δερματική δοκιμασία (ο αλλεργιολόγος βάζει μια σταγόνα από το φαγητό στο οποίο είστε αλλεργικοί επάνω στο δέρμα, κάνει ένα μικρό τσίμπημα και παρατηρεί την τοπική αντίδραση στο δέρμα) και εξετάσεις αίματος (IgE).

Πότε θα πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;

Εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση καλέστε απευθείας ασθενοφόρο για να σας μεταφέρει στο νοσοκομείο και μην προσπαθήσετε να πάτε μόνοι σας στο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική αλλεργία;

Η καλύτερη θεραπεία για σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι η υποδόρια χορήγηση αδρεναλίνης. Επίσης χρησιμοποιείται και ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή έγχυση κορτιζόνης. Σε περίπτωση ήπιας αλλεργίας, ο γιατρός θα σας χορηγήσει αντιισταμινικά φάρμακα από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά θα μειώσουν την αλλεργική αντίδραση (κοκκινίλα, φαγούρα, δύσπνοια).

Πώς μπορώ να προλάβω την τροφική αλλεργία;

Μπορείτε να αποτρέψετε μια αλλεργική αντίδραση με το να μην τρώτε το φαγητό στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ακόμη και μια μικρή μπουκιά φαγητού που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αντίδραση. Η στρατηγική πρόληψης τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Γνωρίστε πώς να αποφύγετε το φαγητό που είστε αλλεργικοί διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων
  • Ενημερώστε τα εστιατόρια όπου θα φάτε για την τροφική αλλεργία σας
  • Μάθετε πότε να πρέπει να ζητήσετε βοήθεια όταν διαπιστώσετε κάποια αλλεργική αντίδραση
  • Έχετε στη διάθεσή σας αδρεναλίνη και κορτιζόνη
  • Φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι που θα ενημερώνει για την αλλεργία σας

Πώς θα είναι η ζωή μου με την τροφική αλλεργία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με μια τροφική αλλεργία είναι σε θέση να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε την τροφική αλλεργία σας. Πιθανόν να χρειασθεί να αποφύγετε τρόφιμα που σας δημιουργούν αλλεργίες για όλη σας τη ζωή.

Υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης της τροφικής αλλεργίας;

Δεν είναι σαφές αν μπορεί να προληφθεί η τροφική αλλεργία. Αν έχετε μια τροφική αλλεργία το μωρό σας θα έχει υψηλότερο κίνδυνο να έχει την ίδια αλλεργία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα την αποκτήσει. Για τις τροφικές αλλεργίες στα παιδιά σας ενημερωθείτε από τον παιδίατρό τους.

Τελευταία ενημέρωση: 4 Ιανουαρίου 2020, 21:49

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού