Δίαιτα μετά από θολοπλαστική ή θολοπτύχωση κατά Nissen

3 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η θολοπλαστική ή θολοπτύχωση κατά Nissen;

Η θολοπλαστική ή θολοπτύχωση κατά Nissen είναι αντιπαλινδρομικό χειρουργείο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ανθεκτικής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που συνήθως προκαλείται από διαφραγματοκήλη και η οποία δεν ελέγχεται ικανοποιητικά με φάρμακα. Οι ενδείξεις για την επέμβαση είναι οι εξής:

  • Μερική ύφεση των συμπτωμάτων με τη φαρμακευτική αγωγή και τα συμπτώματα που επιμένουν να οφείλονται αποδεδειγμένα σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) από τη χρήση φαρμάκων που αναστέλλουν την αντλία πρωτονίων (πραζόλες)
  • Ανάγκη μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων (πραζόλες) για τον έλεγχο των συμπτωμάτων
  • Συνοδά συμπτώματα εξαιτίας της παλινδρόμησης που δεν ελέγχονται με φάρμακα (πραζόλες), όπως άσθμα, βραχνάδα, βήχας

Ποιες είναι οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι της θολοπτύχωσης ή θολοπλαστικής κατά Nissen;

Η θολοπλαστική ή θολοπτύχωση κατά Nissen δυνατόν να συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα και κινδύνους:

  • Δυσφαγία, εξαιτίας της πτύχωσης σε υψηλότερο σημείο στον οισοφάγο ή εξαιτίας σφιχτής πτύχωσης του θόλου του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο
  • Ολίσθηση του οισοφάγου έξω από το σημείο της θολοπτύχωσης (ανεπαρκής σύγκλειση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα)
  • Οπισθοστερνικός καύσος (καούρα)
  • Φούσκωμα και δυσφορία λόγω αδυναμίας ρεψίματος
  • Μετεωρισμός ή τυμπανισμός
  • Κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου (αναισθησία)
  • Κίνδυνοι μετά το χειρουργείο (λοίμωξη, αιμορραγία)

Επισημαίνεται ότι η θολοπτύχωση ή θολοπλαστική κατά Nissen δεν είναι αναστρέψιμη και ένα δεύτερο χειρουργείο δυνατόν να μην οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων που πιθανόν να υπάρχουν μετά το πρώτο χειρουργείο.

Ποια δίαιτα θα πρέπει να ακολουθήσω μετά τη θολοπλαστική ή θολοπτύχωση κατά Nissen;

Οι γενικές αρχές της διατροφής μετά από επέμβαση θολοπλαστικής ή θολοπτύχωσης κατά Nissen έχουν ως εξής:

Αποφύγετε να φορτώσετε ή να διατείνετε το στομάχι σας υπερβολικά

  • Καταναλώστε μικρά συχνά γεύματα (6-8 ημερησίως). Με τον τρόπο αυτό θα λάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας χωρίς να φορτώσετε υπερβολικά και να διατείνετε το στομάχι σας
  • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υγρά (σούπες), μαλακές, και εύκολες να τις καταπιείτε
  • Αποφύγετε να πιείτε μεγάλες ποσότητες υγρών μαζί με το φαγητό. Μπορείτε να πιείτε υγρά μεταξύ των φαγητών αλλά περιορίστε τα υγρά σε μισό φλιτζάνι μαζί με το φαγητό ή ένα φλιτζάνι με το δεκατιανό (σνακ)
  • Σταθείτε ή καθίστε σε όρθια θέση για 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. Η βαρύτητα θα βοηθήσει να περάσει πιο εύκολα η τροφή από το γαστρεντερικό σας σωλήνα. Μην ξαπλώνετε για 2 ώρες μετά το γεύμα ή το δεκατιανό (σνακ).
  • Φάτε πολύ αργά και ποτέ βιαστικά
  • Βάλτε στο στόμα σας μικρές μπουκιές και μασήστε τις καλά ώστε να βοηθήσετε την κατάποση και την πέψη της τροφής
  • Μην καταναλώνετε φρυγανιές, κόρα ψωμιού, παξιμάδια, και άλλες παρόμοιες στεγνές και σκληρές τροφές
  • Μην καταναλώνετε κολλώδεις τροφές, όπως μπανάνες, ντόνατ, φρεσκοψημένο ζεστό ψωμί ή πίτες, διότι μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο
  • Καταναλώστε αυγά βραστά σφιχτά ή ποσέ, και αποφύγετε τα τηγανητά αβγά
  • Αποφύγετε γενικώς τα τηγανητά και τους ξηρούς καρπούς
  • Εάν καταναλώσετε γλυκά, προτιμήστε να τα φάτε στο τέλος του γεύματός σας, ώστε να αποτρέψετε το λεγόμενο “σύνδρομο dumping”, δηλαδή την γρήγορη κένωση του στομάχου που προκαλεί συμπτώματα όπως ναυτία, αδυναμία, κρύο ιδρώτα, κράμπες, διάρροια και λιποθυμία

Αποφύγετε να γεμίσετε το στομάχι σας με αέρα

  • Επιτρέπονται όλα τα ροφήματα εκτός από όσα περιέχουν ανθρακικό (σόδα, μπύρα, σαμπάνια, αναψυκτικά με ανθρακικό)
  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς από πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρουτ, και τον ντοματοχυμό
  • Μην χρησιμοποιείτε καλαμάκι όταν πίνετε υγρά
  • Μην μασάτε τσίχλες ή καπνό
  • Μασήστε την τροφή σας με το στόμα κλειστό
  • Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν αέρια και διάταση του στομάχου, όπως καλαμπόκι, φασόλια γίγαντες, αρακά, φακές, κρεμμύδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και έχει διαφορετική αντοχή στην προσλαμβανώμενη τροφή. Μετά το χειρουργείο χρειάζεται στενή παρακολούθηση από τον γιατρό σας που θα σας συμβουλεύει πώς να επανέλθετε σταδιακά στην κανονική σας διατροφή.

Δίαιτα αμέσως μετά το χειρουργείο

Η πρώτη δίαιτα μετά το χειρουργείο περιλαμβάνει μόνο διαυγή υγρά:

  • Χυμός μήλου
  • Χυμός σταφυλιού
  • Ζωμός κοτόπουλου
  • Ζωμός από μοσχάρι
  • Ζελέ
  • Ντεκαφεϊνέ καφέ ή τσάι
  • Γρανίτες
  • Η σόδα και τα αναψυκτικά με ανθρακικό δεν επιτρέπονται τις πρώτες 6-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας σταδιακά σε μικρή ποσότητα αρχικώς.

Δίαιτα με μαλακές τροφές (μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο)

Η πλήρης υδρική δίαιτα (ή δίαιτα με μαλακές τροφές) περιλαμβάνει τα παραπάνω αναφερθέντα διαυγή υγρά και επιπλέον:

  • Γάλα
  • Κρέμα σιταριού ή ρυζιού
  • Στραγγιστές κρεμώδεις σούπες χωρίς ντομάτα ή μπρόκολο
  • Σορμπέ
  • Παγωτό με γεύση βανίλια ή φράουλα
  • Στραγγιστό γιαούρτι
  • Υγρά συμπληρώματα διατροφής (5-6 ποτήρια ημερησίως) (όλες οι γεύσεις εκτός από σοκολάτα)

Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο απαιτείται η λήψη μασώμενου πολυβιταμινούχου δισκίου σε καθημερινή βάση.

Τελευταία ενημέρωση: 9 Δεκεμβρίου 2014, 20:12

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού