4 ελαφριές συνταγές για ευαίσθητο στομάχι – Σούπα Κάστανο

2 ΛΕΠΤΑ

Γράφει ο συνεργάτης του peptiko.gr σεφ κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Για να επικοινωνήσετε απευθείας με τον σεφ κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο, μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: konstantinosparas@yahoo.gr

Σημ.: Οι παρακάτω ελαφριές συνταγές μαγειρικής έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα (χρησιμοποιώντας υλικά και τροφές φιλικές για το στομάχι) από τον βραβευμένο σεφ κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο ώστε να ενδείκνυνται για ασθενείς με ευαισθησία, δυσπεψία και χρόνιο πόνο στο στομάχι. Στην οξεία φάση του πόνου στο στομάχι, παρακαλώ επικοινωνήστε αμέσως με τον γαστρεντερολόγο σας πριν φάτε το οτιδήποτε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πόνο στο στομάχι και τη δυσπεψία διαβάστε τα σχετικά άρθρα στο peptiko.gr.

Σούπα Κάστανο

Υλικά

  • 200 γρ. Κάστανα καθαρισμένα
  • 100 γρ. πράσσο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 καρότο
  • 25 γρ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λιτρ. Ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα κάστανα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό μας και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 με 25 λεπτά μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν. Κατόπιν με τη χρήση ενός μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και περνάμε από σίτα. Δίνουμε μια ακόμα βράση στη σούπα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Τέλος σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ιδιότητες

Τα κάστανα παρουσιάζουν φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φωσφόρο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό. Τα κάστανα είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού. Ο φλοιός της καστανιάς είναι, επίσης, αντιπυρετικός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του κοκίτη κ.ά.


 

Σούπα από Αγριοκαρότο ή Δαυκί (Parsnip)

Pιζότο με κοτόπουλο

Κρύα σούπα Αβοκάντο

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2024, 23:01

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ