Νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη από τις κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου – Κέικ αμυγδάλου με ασπράδια

2 ΛΕΠΤΑ

Γράφουν για το peptiko οι σεφ κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου

Τηλέφωνα Realfood: 210-2856057

b9_502.jpg

Σε κάθε τεύχος του Realfood, που κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα, βρίσκετε πάντα φαγητά και γλυκά πρωτότυπα, νόστιμα και παραδοσιακά χωρίς γλουτένη.

Αγαπητοί φίλοι, κατά καιρούς μου έχετε ζητήσει συνταγές για ψωμί / κέικ / μπισκότα χωρίς γλουτένη. Πειραματίστηκα, αρχικά με μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσω ποια είναι τα πιο εφικτά και οικονομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να δώσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα στις συνταγές που θα δοκίμαζα. Έκανα πολλές δοκιμές και διάβασα αρκετά για το σοβαρό αυτό θέμα, πριν αποφασίσω να σας παρουσιάσω τις πρώτες συνταγές που βγήκαν από την κουζίνα μου. Ελπίζω να σας ικανοποιήσουν και υπόσχομαι σύντομα να έχω κι άλλες συνταγές στη στήλη αυτή για εσάς!

Κέικ αμυγδάλου με ασπράδια

amigdalou.jpg

Μερίδες 12Χρόνος προετοιμασίας 30΄Χρόνος ψησίματος 50΄

  • 1 κούπα ρυζάλευρο
  • 2 κούπες σκόνη αμυγδάλου (κυκλοφορεί στην αγορά) ή 2 κούπες ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα (πολύ στεγνά)
  • 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι
  • 6 ασπράδια
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 2/3 κούπας εκλεκτό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1/2 κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλάκι εσάνς πικραμυγδάλου

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ρυζάλευρο με τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπήστε τ’ ασπράδια στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, να πήξουν και ν’ αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη, λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να επιτύχετε μια μαρέγκα απαλή που να στέκεται. Χτυπήστε στο μπλέντερ το λάδι με το χυμό πορτοκαλιού και την εσάνς πικραμυγδάλου. Ρίξτε κι ανακατέψτε το με τα στερεά υλικά και στη συνέχεια προσθέστε κι ανακατέψτε λίγη, λίγη τη μαρέγκα, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Το μίγμα πρέπει να είναι απαλό και αφράτο. Αδειάστε το σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα κέικ 26 εκ., καλύπτοντας τα 2/3 του ύψους της. Ψήστε το στους 175°C 50΄. Όταν κρυώσει πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη ή περιχύστε το με γλάσο πικραμυγδάλου.

Για το γλάσο πικραμυγδάλου, ανακατέψτε σε μπολ 1½ κούπα ζάχαρη άχνη, 1/8 κουταλάκι εσάνς πικραμυγδάλου και 2-3 κουταλιές γάλα ή όσο χρειαστεί, ώσπου να επιτύχετε ένα λείο μίγμα με την πυκνότητα του μελιού.


Σουφλέ με μήλα
Ροδάκινα στο φούρνο με κρούστα τριμμένα μακαρούνς
Καζάν ντιμπί (καζάν ντιπί)

Εύκολο Τυρόψωμο (χωρίς γλουτένη)

Καλαμποκόπιτα Μετσόβου

Αμυγδαλωτά (εργολάβοι, μισοφέγγαρα)

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2024, 23:53

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού